El primer pas és escalfar el forn a 200º graus.
Començarem a preparar una salsa de tomàquet. Posem una mica d'oli d'oliva en una paella i afegim all, ceba, api, carabassó i nap, tot ben picat i ho escalfem.
A continuació, fiquem una mica d'orenga, llorer i salsa de tomàquet triturada natural. Afegim una mica de sucre per restar-li l'acidesa i sal. Agreguem una mica d'aigua i deixem que la salsa vagi treballant.
En una altra paella, posem unes fulles d'espinacs trencats i les saltem amb oli d'oliva. Les apartem.
En un bol, afegim la carn picada de gall dindi (de pollastre també va bé), li incorporem els espinacs, sal, una mica de pebre, pa integral, una mica d'all en pols i ceba en pols. Amb les mans humitejades perquè no se'ns aferri la mescla, fem petites bolles i les posem en una safata. Les fiquem en el forn durant 10 minuts aproximadament.
Quan estiguin fetes, les traiem del forn i les incorporem en la salsa de tomàquet. Deixem que es cuinin una mica a foc lent perquè s'integrin amb la salsa. Les apartem del foc i les fiquem en el táper.
A continuació, preparem la guarnició, que en aquest cas seran unes tallarines integrals. Per la cocció de la pasta, seguirem sempre les instruccions del fabricant en el paquet.
Quan la pasta estigui cuita, la refredem amb una mica d'aigua freda i li tirem una mica d'oli d'oliva perquè no s'aferri.
Col·loquem la pasta en un costat del táper al costat de les mandonguilles i llest. Seguidament, ho introduïm a la nevera. Les mandonguilles es poden congelar prèviament, al costat de la salsa.
Tomàquet: El tomàquet està compost principalment per aigua i el seu macro nutrient majoritari són els hidrats de carboni. Cal destacar el contingut en vitamina A i C, així com en potassi. A més, són especialment rics en licopens, que presenten un alt poder antioxidant relacionat amb un menor risc de patir malalties cròniques. És més, el tomàquet triturat o cuinat i la seva combinació amb oli, millora l'absorció de licopé en el nostre organisme.
Gall dindi: El gall dindi té com a component majoritari l'aigua, en un 75% aproximadament. Es tracta d'una carn magra, amb una menor concentració de greix i de colesterol fins i tot que el pollastre, especialment quan es consumeix sense pell. A més, és de fàcil digestibilitat. Conté proteïnes d'un elevat valor biològic.
Espinacs: Els espinacs tenen un alt contingut en vitamines i minerals. En concret, aquest aliment aporta una gran quantitat de vitamines C i A, Quant als minerals, cal destacar l'elevada proporció de magnesi i de ferro. A més, aporten una gran quantitat de fibra, que afavoreix el trànsit intestinal.
A un bol petit barregem julivert picat, all picat i oli d'oliva. Reservem.
Posem a escalfar una mica d'oli en una cassola i afegim ceba, porros i pebrot verd, tot ben picat. Deixem que ofegui.
Quan el sofregit estigui fet, agreguem el calamar, juntament amb una mica de llorer i pebre roig (dolç o picant). Deixem que perdi una mica de l'aigua dels calamars i afegim el vi blanc fins que redueixi.
Quan hagi reduït el vi, afegim les patates trencades, perquè deixin anar millor el midó i així la salsa agafi més cos. Incorporem una mica de brou de peix o aigua, sal i l'amaniment de l'all amb el julivert que teníem reservat. Ho tapem i que es cuini a foc lent.
Quan la patata estigui gairebé feta, agreguem unes faves congelades. Abans no perquè ja venen una mica cuites. Els donem un últim rampell i retirem del foc.
Aboquem el guisat en el táper. Seguidament, ho introduïm en la nevera.
Patates: Les patates tenen un alt nivell de carbohidrats que aporten energia de forma més duradora i sostinguda. Ajuden a estar sadollat durant més temps, ja que estan compostes per al voltant d'un 80% d'aigua. Entre els seus valors nutricionals, destaquen: el calci, el fòsfor, el magnesi i molt potassi. A més de vitamines B, C i àcid fòlic.
Calamars: Els calamars són un aliment baix en calories i greixos. A més, és especialment ric en proteïnes. Ajuda a mantenir bons nivells d'energia i evita la feblesa o el decaïment.
Faves tendres: Una dels avantatges de les faves tendres és la gran quantitat de fibra que aporten, a més de tenir un baix contingut en greixos. Així mateix, són riques en ferro i una font de proteïnes i àcid fòlic. Tenen un índex glucèmic baix i són aptes per a celíacs, vegans i vegetarians.
En una paella posem oli d'oliva amb una mica d'all picat. Quan els alls es comencin a daurar fiquem una culleradeta de farina, que es vagi barrejant bé i afegim un poc de vi blanc.
Quan redueixi el vi, agreguem una mica d'aigua i que es cuini a foc lent. Posteriorment, incorporem el lluç amb la pell cap amunt i deixem que es cuini una mica. Afegim sal i pebre blanc i li donem la volta al lluç.
A continuació, afegim uns pèsols congelats, una mica de carxofa, espàrrec verd o blanc i un ou dur partit en dues o quatre meitats. Ho integrem tot, afegim una mica de julivert picat i tapem la paella. La llevem del foc i deixem que s'acabi de cuinar amb el vapor.
Aboquem el guisat en el táper. Seguidament, ho introduïm en la nevera.
Lluç: El lluç forma part dels peixos blancs, amb un percentatge de greix inferior al 3%. Destaca el seu contingut en àcids grassos omega 3. Presenta un alt contingut en proteïnes d'alt valor biològic; és molt bona font de minerals com el fòsfor i també de vitamina B.
Pèsols: Els pèsols són una gran font de proteïnes i aporten un contingut significatiu de minerals com ara el fòsfor, el ferro, el potassi i el magnesi. També destaquen els nivells d'àcid fòlic i de fibra.
Espàrrecs: Es tracta d'un aliment amb un alt contingut d'aigua. S'aprecia la seva aportació de fibra. Quant a les vitamines, l'espàrrec aporta quantitats importants de vitamines C i E. Cal destacar que els espàrrecs verds són més rics en vitamines que els blancs. Quant a minerals, té un alt contingut en ferro. A més, pel seu efecte diürètic, el consum d'aquest aliment resulta beneficiós quan existeix retenció de líquids.
El primer pas és escalfar el forn a 200º graus. A una safata, posem una albergínia i un moniato, ben rentades prèviament, amb un poc d'oli. Quan estiguin toves, les traiem i les trossegem en quadrats. Reservem els trossos en un bol.
Trossegem la col en juliana i l'agreguem en una paella per a saltar-la. A continuació, la fiquem en el bol amb els altres ingredients.
En una paella, tirem una mica d'oli i afegim una mica de bulb de fonoll tallat en juliana, que s'escalfi. Escorrem els cigrons i els incorporem, juntament amb una mica de farigola i uns quants festucs.
Quan estiguin fets, els bolquem en el bol al costat de la resta d'ingredients i afegim una mica de poma tallada en quadrats, prèviament pelada. També la podem substituir per uns grans de magrana.
Tirem un punt de sal i el repartim en el táper. Reservem.
A continuació, fem l'amaniment. Fiquem en un recipient una mica de suc d'una llimona, all en pols, gingebre, comí i una culleradeta de tahini. Agreguem també unes cullerades de iogurt grec o normal i ho reservem.
L'amanida la podem temperar en el microones i li incorporem l'amaniment.
Cigrons: Com la resta de lleguminoses, els cigrons són una bona font de proteïna d'origen vegetal, midó, calci, ferro, magnesi, zinc i fòsfor. També és important el seu contingut en fibra, la qual cosa afavoreix el trànsit intestinal.
Moniato: Són aliments molt energètics per la seva riquesa en hidrats de carboni. Quant al contingut vitamínic cal destacar l'aportació de vitamina A. En relació amb els minerals, el potassi i el fòsfor són els micronutrients més destacats.
Iogurt: Els iogurts són rics en proteïnes d'alt valor biològic, calci de fàcil assimilació, fòsfor i vitamines del grup B. A més, se sap que els bacteris vius d'aquest aliment contribueixen a equilibrar la flora bacteriana de l'intestí i a potenciar el sistema de defenses del nostre organisme.
El primer pas és llevar-li la pell al salmó i tallar-lo en tacs. Els fiquem en una paella amb poc oli i els daurem, que ens quedin poc fets per dins.
Apartem els tacs de salmó i en la mateixa paella tirem una mica d'oli. Afegim ceba picada, api picat, pebrot vermell trossejat a daus i bròcoli trossejat una mica més gran que el pebrot. Els donem unes voltes en la paella i agreguem gingebre picat.
A continuació, incorporem uns xampinyons laminats i grans de blat de moro en llauna. Els fem un volt en la paella i afegim una cullerada de curri, una mica de farina i un poc de suc d'una llimona. Deixem que es cuini una mica.
Seguidament, fiquem una mica de brou de pollastre o aigua, un polsim de sal i que bulli un minut. Després afegim la llet de coco i que es vagi cuinant. Quan hagi agafat cos, agreguem els tacs de salmó i un manoll d'espinacs de les petites. Apartem del foc i que s'acabin de fer amb el vapor. Provem si cal rectificar el punt de sal.
Ho podem acompanyar d'un arròs integral o blanc.
Salmó: El salmó és un peix blau amb importants aportacions d'àcids grassos com l'omega 3 o l'omega 6. És una font de proteïnes, amb un alt contingut mitjà d'aquestes. Entre els minerals destaca contingut en fòsfor.
Bròcoli: Com la resta de crucíferes, el bròcoli té una gran importància des del punt de vista nutricional, ja que conté una elevada quantitat de fibra, minerals com el ferro, fòsfor o potassi i vitamines, concretament és una bona font de vitamina C.
Xampinyons: Constitueixen una bona font de fibra, que proporciona sensació de sacietat i millora el trànsit intestinal. A més, destaca pel seu baix contingut calòric. Cal destacar, també, que els xampinyons són una bona font d'aminoàcids essencials.
Agafem una paellera, li tirem oli i daurem el conill. Ho retirem i afegim els llagostins. Quan estiguin daurats, els apartem.
En la mateixa paellera, tirem un altre poc d'oli i ofeguem all i ceba, ben picadets. Després fiquem pebrot vermell i verd, picat més gruixut. També agreguem una mica d'api, coliflor i uns daus de pastanaga.
Quan les verdures estiguin sofregides, incorporem tomàquet ratllat, una cullaradeta de pebre roig, una mica d'orenga i comí.
A continuació, afegim els fideus, de grandària gruixuda perquè aguanti millor i quedi més solt. Els ofeguem amb el sofregit de verdures.
Pugem el foc, agreguem els trossos de conill i fiquem brou de pollastre o aigua. Deixem que treballi i, a continuació, tirem els pèsols congelats, que ja venen mitj bullits.
Rectifiquem de sal si és necessari i esperem que els fideus es vagin assecant, absorbint tot el brou. És aquí, quan incorporem els llagostins que havíem reservat i una mica de julivert picat.
Podem acompanyar la fideuà amb una mica d'allioli.
Conill: La carn de conill té un considerable valor nutricional. Destaca l'aportació de proteïna, de gran importància des del punt de vista de la seva quantitat (superior al de la mitjana d'altres carns) com de la seva qualitat, reflectida en un elevat valor biològic. Es tracta d'una carn magra, amb poc greix i de fàcil digestibilitat. A més, és una font de vitamines del grup B i destaca per la seva aportació de minerals com el ferro i el zinc.
Llagostí: Els llagostins ens aporten proteïnes i altres nutrients destacats, com el iode, fòsfor i calci entre els minerals, i vitamines del grup B. A més, cal destacar que és baix en calories.
Coliflor: El principal component de la coliflor és aigua, la qual cosa acompanyat al baix contingut en hidrats de carboni proteïnes i grasses, ho converteix en un aliment d'escassa aportació calòrica. Es considera una bona font de fibra, així com de vitamines i minerals. Entre les vitamines, cal destacar la C, que té acció antioxidant, afavoreix l'absorció del ferro dels aliments i millora les defenses enfront de les infeccions.
👷♀️👨⚕️👨🏫👩💼 Hoy celebramos a quienes hacen posible el progreso cada día: las personas trabajadoras. En Mutua Balear, creemos que trabajar también es cuidar, y por eso apostamos por la salud, la prevención y el bienestar en el entorno laboral. 🌱 Feliz Día Internacional de los Trabajadores: Gracias por vuestro esfuerzo, compromiso y dedicación.