Suspensió de l'incentiu
El sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals (PRIMES) ha quedat suspès pels Reials decrets 28/2018 i 18/2019. Per a més informació consulta aquesta notícia aquí.
Reial Decret 231/2017, de 10 de març, pel qual es regula l'establiment d'un sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagin disminuït de manera considerable la sinistralitat laboral.
La Llei 35/2014, de 26 de desembre, per la qual es modifica el text refós de la Llei General de la Seguretat Social en relació amb el règim jurídic de les Mútues d'Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social, en la disposició addicional quarta, paràgraf b), insta el Govern a abordar una modificació del Reial Decret 404/2010, de 31 de març. L'esmentada disposició preveu que la modificació ha de tenir dos objectius clars: agilitar i simplificar el procés de sol·licitud, reconeixement i abonament de l'incentiu, i implantar un sistema objectiu centrat en el comportament de la sinistralitat. Al temps, aquesta reforma pretén incentivar a les empreses l'adopció de mesures i processos que contribueixin eficaçment a la reducció de les contingències professionals de la Seguretat Social.
Del Reial decret 231/2017, de 10 de març, publicat al BOE de 24 de març de 2017, DESTAQUEM:
- Es contempla la reducció de càrrega administrativa, centrant-se principalment l'accés a l'incentiu en el compliment dels límits dels índexs de sinistralitat i exigint-a més altres requisits no relacionats amb la sinistralitat, però que asseguren la correcta concessió del mateix.
- El reconeixement de l'incentiu es vincula al compliment per l'empresari de les obligacions de prevenció de riscos laborals per al que s'exigeix acompanyar a la sol·licitud de l'incentiu una declaració responsable, on es detallen les obligacions concretes preventives que, a l'efecte d'accés a l'incentiu , han de complir les empreses sol·licitants.

- Quan l'empresa tingui coneixement dels índexs de sinistralitat a què es refereix l'annex I del RD 231/2017, ha d'informar els delegats de prevenció de tals índexs.
- La quantia de l'incentiu serà del 5 per cent de l'import de les quotes per contingències professionals corresponents al període d'observació. Quan hi hagi una inversió per part de l'empresa en alguna de les accions complementàries de prevenció de riscos laborals recollides en els apartats 6 i 7 de l'annex I del RD 231/2017, es reconeixerà un incentiu addicional del 5 per cent de les quotes per contingències professionals amb el límit màxim de l'import d'aquestes inversions complementàrie
- Des del 15 d'abril al 31 de maig de cada any, les empreses incloses en l'àmbit d'aplicació d'aquest Reial decret que vulguin optar a l'incentiu, han de presentar la sol·licitud en la mútua o entitat gestora que assumeixi la protecció de les seves contingències professionals.
- La Inspecció de Treball i Seguretat Social serà l'organisme encarregat de la inspecció i control del reconeixement de l'incentiu. La manca de veracitat de les dades relatives als requisits, consignats en la sol·licitud de l'empresa, suposarà la consideració de les quantitats abonades a l'empresa, en concepte d'incentiu, com indegudament percebudes.
Igualment podran exigir les responsabilitats administratives o d'una altra índole a què hi hagués lloc, per a la verificació l'entitat gestora o la mútua han de mantenir a disposició dels òrgans de fiscalització i control competents tota la documentació i informació relativa a les empreses beneficiàries.
- A partir de l'1 de gener de 2017, caldrà seguir els criteris establerts pel RD 231/2017, en la determinació dels períodes d'observació pels quals es realitzarà una sol·licitud, tot i que es podran incloure exercicis previs a l'entrada en vigor de aquest reial decret, sempre que aquests exercicis no hagin format part d'una sol·licitud d'acord amb la normativa anterior (RD 404/2010, de 31 de març).
El present Reial decret va entrar en vigor el 25 de març de 2017, amb efectes d'1 de gener de 2017.
Mes informació
- Reial Decret 231/2017, de 10 de març pel qual es regula l'establiment d'un sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagin disminuït de manera considerable la sinistralitat laboral.
- Ordre ESS/256/2018 de 12 de març, per la qual es desenvolupa el Reial decret 231/2017, de 10 de març, pel qual es regula l'establiment d'un sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagin disminuït de manera considerable la sinistralitat laboral.
- [DEROGAT] Reial Decreto 404/2010, de 31 de març, pel qual es regula l'establiment d'un sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagin contribuït especialment a la disminució i prevenció de la sinistralitat laboral.