Els símptomes més comuns inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d'aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per a respirar, fallada renal i fins i tot la mort. Els casos més greus, generalment ocorren en persones ancianes o que pateixen alguna altra malaltia com per exemple, del cor, del pulmó o problemes d'immunitat.
Si bé no es coneix de manera precisa, per analogia amb altres infeccions causades per virus similars, sembla que la transmissió seria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l'esternut d'una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien a una altra persona si entren en contacte amb el seu nas, els seus ulls o el seu boca.si bé no es coneix de manera precisa, per analogia amb altres infeccions causades per virus similars, sembla que la transmissió seria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l'esternut d'una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien a una altra persona si entren en contacte amb el seu nas, els seus ulls o la seva boca.
La infecció és transmissible de persona a persona encara que sembla ser poc contagiosa. Perquè es produeixi la infecció es necessitaria un contacte directe de les secrecions respiratòries d'un animal infectat o d'una persona infectada amb les mucoses d'una altra persona (nas, boca, ulls). Sembla poc probable la transmissió per l'aire a distàncies majors d'un o dos metres.
No existeix un tractament específic per al nou coronavirus però s'estan emprant alguns antivirals que han demostrat certa eficàcia en estudis recents. Sí que existeixen molts tractaments per al control dels seus símptomes pel que l'assistència sanitària millora el pronòstic.
El dia 31 de gener es va detectar el primer cas confirmat de coronavirus COVID-19 a Espanya corresponent a un ciutadà alemany que es trobava en observació per part de les autoritats sanitàries després de tenir coneixement que havia tingut un contacte estret amb un pacient diagnosticat d'infecció per coronavirus a Alemanya. El dia 9 de febrer es va confirmar un segon cas en una persona resident a Mallorca que prèviament havia tingut contacte amb un altre cas detectat a Regne Unit. No es pot descartar que apareguin nous casos importats.
Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen realitzar una higiene de mans freqüent (rentada amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d'afecció respiratòria, com a tos o esternuts; mantenir una distància d'un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda; cobrir-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús o amb una tela en tossir o esternudar i rentar-se les mans. Aquestes mesures, a més, protegeixen enfront de malalties freqüents com la grip.
No cal prendre precaucions especials amb els animals a Espanya, ni amb els aliments, per a evitar aquesta infecció.
La Comissió Europea no ha adoptat cap mesura addicional en relació als controls oficials que es realitzen sobre les diferents mercaderies d'ús o consum humà procedents de la Xina. Per tant, de moment es continuaran aplicant les mateixes recomanacions que fins ara, no existint cap restricció ni recomanació específica relativa al moviment de mercaderies.
L'Organització Mundial de la Salut no recomana cap mena de restricció als viatges ni al comerç amb la Xina.
El lloc on es va iniciar el brot i on s'ha observat una transmissió sostinguda de la infecció és la província de Hubei. És recomanable, en general, i especialment a la província de Hubei, evitar consumir carn poc cuinada i el contacte pròxim amb animals vius o morts, domèstics o salvatges i; s'han d'extremar les mesures d'higiene en cas d'entrar en contacte amb persones pateixin infeccions respiratòries i hagin estat recentment en la zona afectada.
El Ministeri de Sanitat actualitza les seves recomanacions a viatgers en la pàgina: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/sanidadExterior/salud/home.htm.
Les persones que tornen de la Xina i que tenen bon estat de salut poden portar una vida normal, en família, amb amics i, en general, en l'àmbit escolar i laboral.
Si en les dues setmanes posteriors al retorn del viatge presenta una simptomatologia compatible amb una infecció respiratòria aguda, com a febre, tos, o sensació de falta d'aire, hauran de quedar-se en el seu domicili o allotjament i contactar immediatament amb el 112 (o el telèfon d'Emergències de la seva Comunitat Autònoma). Els serveis sanitaris valoraran el seu estat de salut, l'antecedent de viatge i el possible contacte amb casos de coronavirus.
Les mesures excepcionals establertes per les autoritats xineses, obligaven als ciutadans espanyols que es trobaven en Wuhan a estar sotmesos a les condicions de quarantena de la ciutat, restriccions de transports i tancament de comerços. A causa d'aquests motius socials i personals, s'ha decidit la seva repatriació des de la ciutat de Wuhan, d'acord i de manera coordinada amb altres països europeus.
En el cas de les persones repatriades des de Wuhan, la realització d'un període de quarantena ha estat acordada a nivell internacional i amb les autoritats de la Xina, de manera consistent amb les mesures de caràcter excepcional preses a la ciutat de Wuhan. Aquestes mesures de quarantena es duran a terme de la mateixa forma en tots els països del nostre entorn que en aquest moment estan realitzant aquest tipus d'accions.
És la separació i restricció de moviments imposada a una persona que pot haver estat en contacte amb una font d'infecció però que està completament asimptomàtica. L'objectiu de la quarantena és aconseguir que, en el cas que la persona s'hagués infectat, no transmeti al seu torn la infecció a uns altres.
La realització de quarantena només té sentit per a aquelles malalties que es poden transmetre durant el període asimptomàtic, és a dir, abans que en la persona es mostri símptomes de malaltia. Altres virus similars com el coronavirus, causant del SARS, només era transmissible després de l'inici de la simptomatologia. Però en el cas del COVID-19 no existeix de moment una evidència suficient sobre aquest tema encara que hi ha alguna informació disponible que apunta cap a això.
El Reglament Sanitari Internacional (2005), o RSI (2005), estableix la figura de l'Emergència de Salut Pública d'Importància Internacional (ESPII), davant esdeveniments extraordinaris que es determini que constitueixen un risc per a la salut pública d'altres Estats a causa de la propagació internacional d'una malaltia, i podrien exigir una resposta internacional coordinada. El dijous dia 30 de gener es va celebrar la segona reunió del Comitè d'Emergències del RSI (2005) en relació al brot per nou coronavirus COVID-19 en la República Popular de la Xina. Com a resultat de les deliberacions, el Director general de l'OMS ha declarat que aquest brot constitueix una ESPII.
La declaració de la ESPII per part de l'OMS no afecta a l'avaluació de risc existent fins ara per al nostre país. Totes les activitats proposades per l'OMS i pel Comitè d'Emergències en aquest moment estan en marxa a Espanya i coordinades amb totes les comunitats autònomes.
Per a més informació es pot consultar el document “Valoració de la declaració del brot de nou coronavirus COVID-19 una ESPII”, disponible aquí.
Ha activat una comissió permanent de seguiment on s'avalua l'evolució de la situació del coronavirus. Està en contacte amb les societats científiques per al desenvolupament de protocols específics en relació al maneig clínic dels casos. Actualitza de manera diària l'informe sobre la situació del brot, accessibles per al públic general: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/alertActu.htm
Manté una coordinació permanent amb les comunitats autònomes a través del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i la Comissió de Salut Pública. Manté informada a la xarxa d'alertes a través de l'el seu sistema de comunicació de Alertas i Resposta Ràpida.
En col·laboració amb les ponències d'alertes i de vigilància i amb l'Institut de Salut Carles III ha elaborat un Procediment d'actuació enfront de casos d'infecció pel nou coronavirus (COVID-19) davant l'aparició de possibles casos sospitosos a Espanya. Pot consultar-ho aquí.
Així mateix, ha informat els centres de vacunació internacional, perquè donin les recomanacions oportunes als viatgers i a les autoritats aeroportuàries per a estar preparats en cas que sigui necessari activar el procediment d'actuació establert per als punts d'entrada.
Està en permanent contacte amb els organismes internacionals (Organització Mundial de la Salut, Centre de Control de Malalties Europeu i Comissió Europea), per a avaluar els riscos de la situació i coordinar les mesures de resposta.
La informació del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties està disponible al següent enllaç: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.
Enllaç: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/home.htm
Todos formamos parte de una cadena conocida como el ciclo de la vida, y la destrucción de cualquier especie genera grandes estragos en la naturaleza.